Huisartsenpraktijk van Eerd

Griepvaccinatie

De griepvaccinaties worden dit jaar gegeven op

 

dinsdag 22 oktober van 14.00 tot 17.30 uur

 

U heeft uw uitnodiging eind september via de post ontvangen. Neemt u deze mee als u de griepprik komt halen?


Indien u geen uitnodiging heeft ontvangen en wel een indicatie heeft voor een griepvaccinatie raden wij u aan contact op te nemen met de assistente.

Wie komen in aanmerking voor de griepprik?
Alle mensen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking voor de griepprik. Ook mensen onder de 60 jaar met hart-, long- of suikerziekte en mensen met verminderde afweer o.a. bij nierziekten komen in aanmerking voor de griepprik.
Ook kinderen kunnen in aanmerking komen voor de griepprik. De injectie moet dan (indien de eerste keer) na vier weken herhaald worden om voldoende antistoffen te vormen.

 

Waarom is het belangrijk om de griepprik te halen?
De griepprik voorkomt vooral ernstige complicaties die kunnen optreden tijdens de griep, zoals longontsteking, acute long- en hartziekten en beroertes. 

 

Kan je met een griepprik toch nog de griep krijgen?
De griepprik beschermt niet 100% tegen de griep, maar het verloop is vaak minder ernstig en de kans op complicaties is veel kleiner. De griepprik werkt overigens pas na twee weken.

 

Heeft de griepprik ook bijwerkingen?
De meest voorkomende bijwerking is pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar geprikt is. U kunt van de griepprik geen griep krijgen! Een heel enkele keer voelt iemand zich even niet lekker. Hoofdpijn of koorts komen zelden voor.

 

Wanneer mag u de griepprik niet krijgen?
Bij een acute ziekte met koorts moet u wachten met de griepprik tot de koorts gezakt is. Ook tijdens een herstelfase na een ernstige ziekte moet u wachten tot u volledig hersteld bent. Mensen met een bestaande allergie voor kippeneiwit mogen de griepprik niet krijgen.

 

Wat is griep (influenza)?
Wat mensen "griep" noemen, is vaak geen influenza. Mensen denken bij een ernstige verkoudheid al snel aan griep. Griep gaat vaak gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Voor een griepvaccinatie op eigen verzoek moet u een recept aanvragen en een afspraak maken bij de assistente. De griepvaccinatie kunt u dan ophalen bij de apotheek en meenemen naar de praktijk. De kosten voor het vaccineren en het vaccin zijn voor uw eigen rekening. Meer informatie over de griepvaccinatie kunt u lezen op de website van het RIVM

Terug naar overzicht