Huisartsenpraktijk van Eerd

Ramadan en uw gezondheid

De ramadan is de heilige vastenmaand voor moslims. Tijdens deze maand onthouden moslims zich uit religieuze overweging een maand lang tussen dageraad en zonsondergang van eten en drinken. 

 

Omschrijving

Gedurende de ramadan onthouden moslims zich van eten en drinken tussen dageraad en zonsondergang. Kinderen, zwangere vrouwen en mensen die ziek zijn hoeven niet mee te doen aan de ramadan. De periode is gebaseerd op de maankalender van 355 dagen. Ons kalenderjaar heeft 365 of 366 dagen. Hierdoor varieert de start van de ramadan van jaar tot jaar. Zo kan in Nederland de ramadan in de zomer of de winter plaatsvinden. De periode van vasten varieert daarom ook en is in de zomer dus langer dan in de winter.

 

Gezondheidseffecten

Door de ramadan verandert je maaltijdpatroon: de tijd tussen maaltijden is langer. Ook eten mensen anders dan buiten de ramadan. Gebruikelijk  eten mensen tijdens de ramadan één grote maaltijd voor dageraad en één grote maaltijd na zonsondergang. Omdat mensen vroeger of later dan ze gewend zijn eten, verandert  vaak het slaappatroon  en de biologische klok. Dit heeft effect op verschillende processen in het lichaam. Denk aan verschuivingen in het patroon van hormonen zoals cortisol, je stofwisseling en je behoefte aan eten en drinken.

 

Basisregels

  • Drink genoeg tijdens de ramadan. Per 24 uur minimaal 1,5 liter. Kies voor water of thee.
  • Probeer niet te veel te eten.
  • Beweeg genoeg. Ga bijvoorbeeld wandelen na het eten.
  • Gebruik je medicijnen? Stop er niet zomaar mee. Overleg met je huisarts.
  • Bel je huisarts als je ziek wordt tijdens de ramadan.

 

Informatie

Kijk op de website van Thuisarts.nl voor onder andere:

 

Terug naar overzicht