Huisartsenpraktijk van Eerd

Zelftest baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

Een zelfafnameset voor baarmoederhalskanker is net zo nauwkeurig als uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC onder 14.000 vrouwen.

Sinds 2017 worden vrouwen in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker getest op aanwezigheid van humaan pappilomavirus (HPV), de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Ook krijgen vrouwen die liever geen uitstrijkje bij de huisarts willen laten maken de mogelijkheid om te kiezen voor een zelfafnameset.

"Uit eerder onderzoek van Amsterdam UMC en Radboudumc was al bekend dat veel vrouwen een zelfafnameset willen gebruiken. Maar nog niet eerder was de nauwkeurigheid van de zelfafnameset onderzocht in een grote gerandomiseerde studie," aldus prof. Hans Berkhof, onderzoeker bij Amsterdam UMC. "Nu blijkt dat de HPV-test op een zelfafnameset dus net zo nauwkeurig is als een HPV-test op het reguliere uitstrijkje."

"We hopen dat de resultaten van deze studie eraan zullen bijdragen dat de zelfafnameset in de toekomst breder ingezet zal worden binnen het bevolkingsonderzoek. Als de zelfafnameset het uitstrijkje zou vervangen, dan kan dit leiden tot een daling van 90 procent in het aantal uitstrijkjes bij de huisarts", stelt Berkhof. Uitstrijkjes zijn dan namelijk alleen nog nodig als uit de resultaten van de zelfafnameset blijkt dat de vrouw HPV heeft.

Het onderzoek is op 16/1/2019 gepubliceerd in de Lancet Oncology.

Terug naar overzicht